Op een herfstachtige dag, 3 oktober 1921, bevond de klipper “Margiena” uit Vreeswijk zich in een benarde situatie. De schipper, Dhr. Boutier, en zijn bemanning hadden hun tocht naar Franeker moeten onderbreken toen hun schip vast kwam te zitten nabij Gaast. De “Margiena”, geladen met gehakte keien, lag hulpeloos vast. De reddingsvlet van Gaast, bemand door G. Van Kalsbeek, M. Van Kalsbeek, R. De Vries, A.D. de Boer, M. De Boer en D.M. de Boer, was uitgevaren om de gestrande klipper bij te staan.

Ondanks de dreigende omstandigheden, koos de bemanning van de “Margiena”, bestaande uit de schipper, zijn twee broers, zijn vrouw en hun kind, ervoor om aan boord te blijven. Ze waren vastberaden om te wachten tot hun schip kon worden bevrijd. Na enkele dagen van intensieve arbeid, en nadat de helft van hun vracht was gelost, lukte het de bemanning om het schip weer los te krijgen. Ze zetten hun reis voort op eigen kracht, een bewijs van hun vastberadenheid en zeemanschap.

De “Margiena”, later omgedoopt tot “De Passaat”, is een schip met een rijke geschiedenis. Ze werd gebouwd in het jaar 1900 op de werf van de Gebroeders Boot, scheepsbouwmeesters te Leiderdorp. Het schip kreeg de naam “Margiena”, een samenvoeging van de namen van de eigenaren, Marinus en Giena Boertien. Ze was gebouwd als een zeilklipper, uitgerust met een mast, een grootzeil, fok en kluiver.

De Margiena was niet alleen bekend om haar bouw, maar ook om haar robuuste prestaties. Ze was een vooraanstaand binnenvaartschip op de grote rivieren van Nederland. Voor bijna 64 jaar vervoerde ze vracht door het hele land, van de bruisende stad Amsterdam tot de rustige wateren van Franeker.

Deze gebeurtenis op 3 oktober 1921 staat symbool voor de beproevingen en triomfen van het maritieme leven in de vroege 20e eeuw. Het is een verhaal van veerkracht en vastberadenheid, van de schipper en zijn bemanning die weigerden hun schip te verlaten, ondanks de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd. En het is een eerbetoon aan de dappere redders van Gaast, die altijd klaar stonden om hun medezeelieden bij te staan in tijden van nood.

[cool-content-timeline layout=”default” designs=”default” skin=”default” post-type=”post” taxonomy=”category” post-category=”reddingen” date-format=”F j” based=”default” pagination=”default” filters=”no” icons=”YES” animation=”fade-up” show-posts=”100″ story-content=”short” order=”ASC”]