Het jaar 1917 was een turbulent jaar voor de bemanning van het reddingstation in Gaast. Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen vond plaats op 28 augustus, toen het klipperschip “Neeltje” van Sliedrecht, een schip van 204 ton onder leiding van schipper A. Visser, in ernstige problemen kwam. Het schip was onderweg van Rotterdam naar Delfzijl, met aan boord een lading steenkool en een bemanning van twee volwassenen en een jongen.

De “Neeltje” was gestrand en lekgeslagen op “De Tabbe”, een beruchte zandbank voor de kust bij Gaast. Het ongeluk gebeurde rond 10 uur in de ochtend op 23 augustus 1917, toen een plotselinge storm het schip uit zijn koers had geblazen en het schip onherroepelijk op de zandbank had geduwd. Door de impact sloeg de “Neeltje” lek en het water begon snel binnen te stromen.

Toen het nieuws van het gestrande schip het reddingstation in Gaast bereikte, werd onmiddellijk een reddingsactie op touw gezet. Ondanks het stormachtige weer en de ruwe zee, stak de reddingvlet van Gaast moedig van wal om onderzoek te plegen en hulp te bieden aan de in nood verkerende bemanning van de “Neeltje”.

Onder de bezielende leiding van de bootsman en met zes dappere mannen aan boord, voer de reddingvlet uit Gaast door de schuimende golven richting de “Neeltje”. Het was een gevaarlijke onderneming, gezien de hevige wind uit zuidwestelijke richting en de ruige zee. De reddingvlet liep lichte schade op aan de roeiriemen, maar dit weerhield de bemanning er niet van hun missie voort te zetten.

Eindelijk, op 28 augustus 1917, tussen 6 en 7 uur ‘s avonds, slaagden ze erin om bij de “Neeltje” te komen. Met grote inzet en onder moeilijke omstandigheden wisten ze drie personen van de “Neeltje” te redden. Uitgeput, maar met de voldoening van een geslaagde reddingsmissie, keerde de reddingvlet met haar bemanning veilig terug naar Gaast.

Dit incident markeerde een van de meest gedenkwaardige reddingsacties van het reddingstation in Gaast in het jaar 1917. Het toonde de buitengewone moed en vastberadenheid van de reddingswerkers die, ondanks de risico’s, bereid waren hun leven te riskeren om anderen te redden. De “Neeltje”, hoewel ernstig beschadigd, werd een stille getuige van deze moed. Haar verhaal, en dat van haar redders, werd een deel van de rijke geschiedenis van de scheepvaart en reddingsmissies langs de Nederlandse kust.

[cool-content-timeline layout=”default” designs=”default” skin=”default” post-type=”post” taxonomy=”category” post-category=”reddingen” date-format=”F j” based=”default” pagination=”default” filters=”no” icons=”YES” animation=”fade-up” show-posts=”100″ story-content=”short” order=”ASC”]