GAAST – Ze zijn ontzettend bang geweest. Twee 66-jarige inwoners uit Baarn werden gistermiddag op het IJsselmeer overvallen door de mist. “Opeens zagen we niets meer. Het was verschrikkelijk. We bleven dwalen en dwalen. Toen dachten we: Dit wordt te gortig, we bellen 112.”

Het echtpaar was even na drieën naar de metershoge ijsbulten gewandeld, zo’n drie kilometer uit de kust bij Gaast. Ze hadden het kruiend ijs op tv gezien. “We wilden enkel een fotootje maken. Even heen en terug.” Toen ze het ijs opstapten, waren er nog genoeg andere mensen.

Maar op de terugweg was er plotseling niemand meer. Het stel raakte het spoor compleet bijster. Rond half vijf belden ze het alarmnummer. Van de meldkamer kregen ze het advies om te blijven staan waar ze stonden. “We waren nat geworden. Als je blijft staan, krijg je het flink te pakken. We zijn heel rustig doorgeschoven.”

Het kustwachtcentrum in Den Helder zette een reddingshelikopter voor de offshore in. Die had met behulp van speciale warmteapparatuur het echtpaar binnen een half uur gelokaliseerd. Op de Zeedijk bij Gaast werden ze afgezet. Hevig verkleumd. Na controle in het ziekenhuis, reed het paar gewoon weer naar Baarn. De schrik zit er goed in. “Het is niet niks wat er gebeurd is.”