Op zondag 3 februari 2019 om 14:30 uur is er een lezing gepland over de walvisvaart in de kerk van Gaast door Anne-Goaitske Breteler. Omdat Gaast in het verleden nogal wat zeelieden heeft gekend die actief waren in de walvisvaart is dit historisch gezien voor Gaast een interessant onderwerp.
Anne-Goaitske (23 jaar jong en afkomstig uit Nes) heet op 14 juni jl. haar debuut “De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders” uitgebracht bij de Amsterdam University Press. Inmiddels geeft ze door het hele land lezingen over dit onderwerp. Daarin bespreekt ze deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de oud walvisvaarders waarmee ze heeft gesproken, een en ander verlevendigd met originele foto’s en fragmenten uit een Polygoon-film. 
De lezing duurt gemiddeld 2 x 30 minuten met daar tussen een pauze en na afloop gelegenheid voor vragen en gesprek. 
Adres: Zeedijk 6 – Hervormde kerk Gaast.