Beste bewoners van Gaast en Ferwoude.

Ik neem de vrijheid om u in deze tijd rond Pasen nog enige dingen te melden. Zo kan het u opgevallen zijn dat er de afgelopen weken (en ook de aankomende weken) op woensdagavonden tussen 19.00 uur en 19.15 uur een kwartier lang kerkklokken kunt horen luiden. Dit luiden gebeurt door heel Nederland en heeft een betekenis. In de website kunt daarover het volgende lezen ( zie https://kro-ncrv.nl/katholiek/nieuws/kerkklokken-luiden-opnieuw-voor-hoop-en-troost-in-coronatijd ) :


Op
 woensdagavonden zullen in het hele land kerkklokken te horen zijn, om “een boodschap van hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Dat gebeurde al een paar keer eerder op woensdagen na een oproep van de Raad van Kerken.

“Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie. Het gelui zal tussen 19.00 en 19.15 uur plaatsvinden.

Geïnteresseerden kunnen hier meer informatie over vinden op www.klokkenvanhoop.nl. Daar wordt mensen een hart onder de riem gestoken in deze tijd. “in het dagelijks leven zijn we gewend veel verschillende plekken op te zoeken, zoals ons werk, de school, de sportclub, de winkels en uitgaansgelegenheden. Veel van deze plaatsen zijn gesloten. Ook veel kerken hebben besloten om hun deuren te sluiten. Kerken – de plaatsen waar eendracht en hoop een thuis hebben – kunnen niet meer gebruikt worden om deze hoop te verkondigen. Als teken van hoop en troost; als signaal van respect voor alle mensen die werken in de hulpverlening; en om mensen met elkaar te verbinden, luiden we de klokken van hoop!”

Geen PASSION WANDELING

Vanuit onze kerken in Gaast en Ferwoude hadden we onder normale omstandigheden de bedoeling gehad een bijzondere Passion-wandeling te organiseren. Deze route voor dezewandeling zou door Gaast zijn en de wandelaars leiden langs een aantal plekken waar iets bijzonders te zien/beleven was met betrekking tot het lijdensverhaal en de laatste (levens) gangen van de persoon van Jezus. Door het coronavirus moesten we dit idee afblazen en wellicht in gedachten houden voor een ander jaar.

KRUIS

Wat we, in alle bescheidenheid, wel konden doen is in beide dorpen bij de kerk een kruis plaatsen, met een spot daarop gericht. We hopen dat u er gaat kijken, en er even stil bent. Dat kruis verwijst naar het bijzondere van Goede Vrijdag en Pasen, kruisdood en opstanding,…en de betekenis die daar achter ligt. Het lijden dat bedacht wordt kan ook in verband gebracht worden met het lijden dat we momenteel in de wereld beleven. Het lijden onder het angstaanjagende virus, het lijden van vluchtelingen tussen Turkije en Griekenland, het lijden onder eenzaamheid en isolatie, het lijden onder werkloosheid en een ophanden recessie. En dan bij al die zorg en pijn toch voelen dat er Iets is, boven mensen uit, dat uiteindelijk verandering ten goede kan en zal bewerkstelligen. Dat dat waar of waarheid is heet Geloof !

IK WENS U GOEDE PAASDAGEN TOE

Ds. Maarten Mook, 0515 433114,  mcmook@home.nl