De reddingvlet, een onmisbaar onderdeel van het nieuw opgerichte reddingstation in Gaast, had haar eerste grote beproeving op 19 juni 1913. Op die dag, om precies 11 uur, kreeg de vlet het bevel om uit te varen voor een reddingsmissie. De tjalk ‘Volharding’ uit Wieringen, onder leiding van schipper Wagenmaker en met in totaal drie man aan boord, was gestrand. Het schip was, beladen met rivierzand, op weg van Kampen naar Harlingen toen het werd overvallen door een stevige westenwind.

Dit was een cruciale situatie die vroeg om nauwgezet teamwork en moedige inspanningen van de zeskoppige bemanning van de reddingvlet. Onder leiding van bootsman Gatze Boukes van Kalsbeek en zijn team van roeiers, waaronder Elisabetus van Kalsbeek, Marten Boukes van Kalsbeek, Ruud Jelles de Vries, Wiebe Boukes de Ring en Willem Jans Altena, voer de vlet de onstuimige zee op.

Schipper Wagenmaker, een zeeman van oude stempel, weigerde zijn schip te verlaten, zelfs niet onder de moeilijke omstandigheden. Dit betekende dat de bemanning van de reddingvlet geen andere keuze had dan naast het assisteren bij de redding van de bemanning, ook bij te dragen aan het vlot krijgen van de ‘Volharding’. Dit was geen eenvoudige taak. De bemanning moest omgaan met de gevaarlijke golven en wind, terwijl ze tegelijkertijd de zware lading rivierzand en het gestrande schip moesten stabiliseren.

Met de steun van de reddingvlet werd een strijd van maar liefst 5,5 uur gevoerd om de ‘Volharding’ vlot te krijgen. Deze uren waren gevuld met spanning, inspanning en doorzettingsvermogen. Maar de inspanningen van de bemanning van de reddingvlet waren niet tevergeefs. Uiteindelijk slaagden ze erin de ‘Volharding’ los te krijgen en kon het schip zijn tocht naar Harlingen voortzetten.

Dit was een groot succes voor het reddingstation van Gaast en een bevestiging van hun belangrijke rol in de gemeenschap. Niet alleen was hun eerste reddingsmissie geslaagd, maar ze waren er ook in geslaagd om het schip veilig naar open water te leiden zonder verdere schade. En zo keerde de reddingvlet, na een uitputtende maar succesvolle missie, veilig terug naar Gaast.

Deze missie was slechts het begin van vele succesvolle operaties die het reddingstation van Gaast in de loop der jaren zou uitvoeren. Het symboliseerde de vastberadenheid, moed en toewijding van de bemanning om levens te redden en hulp te bieden aan schepen in nood, ongeacht de omstandigheden. Het was een baken van hoop voor alle zeelieden die de gevaarlijke wateren van de Zuiderzee trotseerden.

[cool-content-timeline layout=”default” designs=”default” skin=”default” post-type=”post” taxonomy=”category” post-category=”reddingen” date-format=”F j” based=”default” pagination=”default” filters=”no” icons=”YES” animation=”fade-up” show-posts=”100″ story-content=”short” order=”ASC”]