GAAST De enige opvarende van een jachtdatzaterdagaanhetbeginvan de avond 2 kilometer uit de kust bij Gaast vlam vatte, wist zichzelf te redden door naar de kust te zwemmen.

Hulpdienten rukten rond 18.30 uur massaal uit voor de scheepsbrand. De KNRM kwamen met met vijf reddingsboten, uit Den Oever, Medemblik, Andijk en Hindeloopen.

Een helikopter van de Kustwacht kwam ter plaatse om mee te helpen zoeken. Brandweerlieden van de korpsen van Koudum en Workum werden met een reddingsboot van de KNRM naar het brandende schip gebracht.

Daar aangekomen bleek het jacht niet meer te redden. ,,Het stond compleet in lichterlaaie”, zegt Anthony Hoogeveen van de brandweer. Het 10 meter lange zeiljacht brandde volledig uit, waarna het zonk.

De hulpdiensten bleven zoeken naar de enige opvarende, tot bleek dat hij veilig op het strandje aan de

Zeedijk bij Gaast stond.

De brandweer gaat ervan uit dat de man overboord is geslagen toen hij probeerde zelf de brand te blussen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend.

Ambulancepersoneel controleerde man, waarvan leeftijd en woonplaats nog onbekend zijn, op verwondingen.

Hij bleek ongedeerd. Zijn zeilpak beschermde hem tegen het vuur aan boord. ,,Dat pak is echt zijn redding geweest”, aldus Hoogeveen.