23 april 1927 zal altijd herinnerd worden als een dag van intens drama en ongelooflijke heldenmoed in de maritieme geschiedenis van Gaast. Op die bewuste dag raakte de sleepboot “Joma” uit Rotterdam, die betrokken was bij de aanleg van de iconische Afsluitdijk, op drift en strandde op de droogte bij Gaast. Een verwoestende noordwesterstorm raasde over het gebied, waardoor de situatie aan boord van de sleepboot snel verslechterde.

De sleepboot “Joma” was een trots schip uit de havenstad Rotterdam, gerespecteerd om haar robuuste bouw en betrouwbaarheid. Maar op deze ongelukkige dag had zelfs haar indrukwekkende constructie het moeilijk tegen de woeste golven en genadeloze wind van de storm. Ondanks hun beste inspanningen kon de bemanning van de “Joma” het schip niet van de droogte weg krijgen. Hun situatie was wanhopig en ze hadden dringend hulp nodig.

Terwijl de storm in alle hevigheid doorwoedde, ontving de reddingsvlet van Gaast een noodoproep van de “Joma”. De bemanning van de reddingsvlet, onder leiding van schipper Jelle de Vries, wist dat ze voor een zware taak stonden. Maar ondanks de gevaarlijke omstandigheden aarzelden ze geen moment. Ze zetten koers naar de gestrande sleepboot, hun gedachten geconcentreerd op het redden van de opvarenden.

Na een zware en uitputtende tocht door de ruige zee, bereikten ze uiteindelijk de “Joma”. De situatie aan boord was precair. De golven beukten tegen de zijkanten van het schip en de wind huilde om hen heen. Ondanks de riskante omstandigheden slaagden de bemanningsleden van de reddingsvlet erin om vijf opvarenden van de “Joma” aan boord te krijgen.

De terugreis naar Gaast was een beproeving op zich. Ze trotseerden de storm voor meer dan twee en een half uur, worstelend om hun weg terug naar veiligheid te vinden. Maar dankzij hun vindingrijkheid, bekwaamheid en moed, konden ze uiteindelijk de veilige haven van Gaast bereiken.

Deze gebeurtenis wordt in de annalen van Gaast herinnerd als een toonbeeld van moed, doorzettingsvermogen en heldenmoed. De bemanning van de reddingsvlet heeft die dag hun leven op het spel gezet om anderen te redden, en hun heroïsche inspanningen getuigen van de onwrikbare geest van de zeelieden van Gaast. Hun verhaal dient als een krachtige herinnering aan de gevaren van de zee, maar ook aan de buitengewone moed van degenen die bereid zijn om alles op het spel te zetten om hun medemensen te redden.

[cool-content-timeline layout=”default” designs=”default” skin=”default” post-type=”post” taxonomy=”category” post-category=”reddingen” date-format=”F j” based=”default” pagination=”default” filters=”no” icons=”YES” animation=”fade-up” show-posts=”100″ story-content=”short” order=”ASC”]