Het loopt allemaal anders we bedoeld of gepland hadden. Het Corona-virus zet alles op z’n kop. Her en der worden plannen bijgesteld. Zo zouden we in als gemeenteleden uit Gaast/Ferwoude voor onszelf, maar ook voor de grotere gemeente Workum waar we deel van uitmaken, een Passion-wandeling uitzetten door ons prachtige dorp Gaast. Je kunt er heel mooi een letterlijke rondwandeling maken en dan onderweg stilstaan bij plekken die te maken hebben met Jezus’ lijdensweg. Aangebrachte teksten aan muren of verbeeldin– gen , mooie muziek-momenten etc.etc. zouden de wandeling tot een verstil- lende ervaring maken. Het kon allemaal niet doorgaan, althans dit jaar niet !!

Als klein maar sprekend alternatief kozen we voor een sober alternatief. We plaatsten bij beide kerkgebouwen op opvallende plekken grote kruizen, verwijzend naar het kruis (of de kruizen) op Golgotha. Een stevige schijnwerper zet de kruizen in het licht. Want , symbolisch gesproken, licht overwint de pijn van het kruis. Op één van de foto’s ziet u ook prachtig hoe het licht zijn schaduw vooruit werkt, tot op de kerk, of ook daarbuiten, daaromheen. Zo mag de boodschap van het kruis, en het geloof in de opstanding (het Paaslicht) ons bepalen bij ons leven van vandaag. Er is licht te ontwaren in de duisternis, en het licht overwint. En dat vertrouwen mogen we hebben als we spreken over corona, als we spreken over de vluchtelingenproblematiek, als we nadenken over onze economie en onze werkgelegenheid, als we stilstaan bij ziek-en-gezond, of ook ouderdom en eenzaamheid.

Velen wandelden naar de verlichte kruizen en hadden een moment van bezinning, even stil zijn,…en dan verder, in het licht.

​​​​​​​​​Ds. Maarten Mook