Boerestreek. Het dorp Gaast ligt in een landelijk gebied, omringd door uitgestrekte weidelanden. De grond hier is zavelig, en historisch gezien werd er veel kleinschalige akkerbouw bedreven, net als in de nabijgelegen dorpen. Het oudste deel van het dorp, dat op een relatief hoog punt ligt en leunt tegen de voormalige zeedijk, heeft een bebouwde ‘rondweg’. Deze ontwikkeling geeft een hint naar de historische groei en uitbreiding van het dorp.

Buiten het bebouwde gebied van Gaast bevinden zich huizen langs beide zijden van de Boerestreek, een pittoreske route die al sinds de 18e eeuw bewoond is. Deze weg loopt naast de Gaaster Nieuwe Vaart.

De Boerestreek leidt in oostelijke richting naar en door het Parregastermeer, een meer dat in 1876/’79 werd drooggelegd. Dit vormt een bijzondere historische en geografische bezienswaardigheid in de regio. De route is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook een interessant inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van het landschap in deze streek. De mix van landelijke rust, historische betekenis en natuurlijke schoonheid maken de Boerestreek in Gaast een uniek en schilderachtig gebied.