KNRM redt vijftien koeien uit IJsselmeer

181

GAAST Redders van de KNRM zijn van alle markten thuis. Behalve vastgelopen zeilschepen en motorjachten bewezen ze gistermiddag ook koeien uit het IJsselmeer te kunnen redden. Vanaf het natuurgebied bij Gaast van It Fryske Gea liepen vijftien dorstige koeien het IJsselmeer in dat ter plekke tamelijk ondiep is. De boer alarmeerde de Kustwacht toen zijn dieren niet uit zichzelf terugkwamen. De Kustwacht schakelde hierop de KNRM in Hindeloopen in. Opstapper Rocco Bruins zegt dat de koeien rustig bij elkaar geschurkt waren toen reddingsboot de Ineke van Dun–De Meester op hen af kwam varen. ,,Toen ze ons in het vizier kregen, liepen ze zelf al naar de kant’’, aldus Bruins. ,,Vier mannen onder wie ik zijn in het water gestapt. We hebben ze verder op de kant gejaagd.’’ Bruins zegt nooit eerder koeien te hebben gered. ,,Wel ooit een reebokje dat op het ijs zat.’’