De Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij (N.Z.H.R.M.) had in Gaast een goede commissie in het leven geroepen om hun activiteiten te coördineren en te leiden. De lokale commissie bestond uit een selectie van gerespecteerde figuren in de gemeenschap, wiens leiderschap en expertise van onschatbare waarde waren voor het succes van de operaties van de maatschappij.

Deze lokale helden waren Douke Gatzes van Kalsbeek, een ervaren man met jarenlange ervaring in de ruige wateren van de Zuiderzee, wiens kennis en vaardigheden van essentieel belang waren voor de werking van de commissie. Thijs van der Molen, een gerespecteerde onderwijzer in de gemeenschap, die zijn analytische vaardigheden en strategisch inzicht bijdroeg aan de werking van de commissie. En ten slotte Jelmer Jans van der Leij, een man met diepgaande kennis van de lokale waterwegen en kustlandschappen, wiens expertise in dijkbeheer en onderhoud cruciaal was voor de veiligheid van de reddingsoperaties.

Deze commissie werd versterkt door de komst van een nieuwe reddingsvlet, nummer 6, gebouwd door Zwanenburg te IJmuiden. Deze vlet was speciaal ontworpen en gebouwd om de ruige wateren van de Zuiderzee te weerstaan. Uitgerust met speciale luchtkasten om drijfvermogen en stabiliteit te verbeteren, bood de vlet een ongeëvenaard niveau van veiligheid en betrouwbaarheid. Bovendien was het ontwerp zo flexibel dat er zowel mee kon worden gezeild als geroeid, waardoor de bemanning de mogelijkheid had om zich snel en effectief aan te passen aan veranderende weers- en zeestromingomstandigheden.

Om de bemanning van de nieuwe reddingsvlet te vormen, werden Gatze Boukes van Kalsbeek benoemd tot bootsman en een groep competente lieden, bestaande uit Elisabetus van Kalsbeek, Marten Boukes van Kalsbeek, Ruud Jelles de Vries, Wiebe Boukes de Ring en Willem Jans Altena, werd aangesteld als roeiers. Deze mannen werden gekozen vanwege hun fysieke kracht en uithoudingsvermogen, en hun onwankelbare toewijding aan de veiligheid van hun mede-zeelieden.

Deze bemanning, onder leiding van bootsman van Kalsbeek, stond klaar om de uitdagingen van de Zuiderzee aan te gaan, ongeacht de omstandigheden. Zij werden gedreven door een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid en toewijding aan hun gemeenschap, en waren vastbesloten om elk mogelijk leven te redden in de verraderlijke wateren van de Zuiderzee. Elk lid van de bemanning begreep de ernst van hun taak en was bereid om alles te geven om de veiligheid en het welzijn van de zeelieden te waarborgen. Het was deze onverzettelijke toewijding en moed die hen niet alleen tot helden maakte in de ogen van hun gemeenschap, maar ook tot symbolen van hoop en standvastigheid in het aangezicht van de immer onvoorspelbare en soms genadeloze Zuiderzee.

[cool-content-timeline layout=”default” designs=”default” skin=”default” post-type=”post” taxonomy=”category” post-category=”reddingen” date-format=”F j” based=”default” pagination=”default” filters=”no” icons=”YES” animation=”fade-up” show-posts=”100″ story-content=”short” order=”ASC”]